Cara Nak Buat Ketupat Sotong Kelantan

Mari sini nak kongsikan cara-cara membuat ketupat sotong yang sedap. Lidi untuk menyucuk secukupnya.


Ramuan Ketupat Sotong Phopbylinimohd Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Makanan Resep Rebusan

Bersihkan sotong cabut kepala sotong buang perut kantung dakwat dan kulit.

. Jom cuba Resepi Percik Ikan Kembung. Cara Buat Sambal Belacan Kisar Sedap Hingga Tak Henti Makan. Masukkan sekali gula melaka gula mengikut kemanisan yang disukai dan garam.

Lepas aje isikan beras pulut ambil kepala. 1 cawan santan pekat. Pejam mata pun boleh buat janji tangan kena jalan.

Nak buat ketupat sotong sangat mudah. Letak daun pandan dalam periuk 150 mlm santan pekat Ben guna Farm Fresh12 sudu teh garam 1 sudu teh halba dan nak lagi. Cara buat ketupat sotong.

12 kg santan pekat saya gantikan dengan 3 biji kelapa parut- ambil 1 gelas pati santan pekat dan 1 gelas santan cair 12 kg gula. Isi beras pulut yang dah siap direndam 1-2 jam ke dalam sotongMasukkan 1 sudu makan santan pekat dalam sotong. Dah sampai masabilastambahkan 12 cawan santan cair dengan secubit garamBagi lemak sedap elok pulut nantiBersihkan sotongcabut kepala dan kalau nak buang kulit luarboleh juga.

Basuh beras pulut dan tuskan. Kemudian isikan beras pulut kedalam sotong. 1 kg beras pulut dibersihkan dan direndam sejam dua.

Kemudian susun sotong atas daun pandan dan masukkan santan sehingga sotong tenggelam. Cara Memasak Ketupat Sotong Cara Kelantan. Cara Buat Resipi Ketupat Sotong Kelantan.

Lepas tu cucuk kepala sotong dengan lidi. 1 sudu kecil halba. Biarkan selama 12 jam.

BAHAN-BAHAN 2 cawan beras pulut 1 kotak santan. Ambil sotong gunakan sudu kecil masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannyajangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah 4. Rendam 1-2 jam sebelum buat beras pulut tu dulu.

Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam. Kalau musim raya yang selalu dijamu ketupat daun palas dan ketupat nasi. Masak dengan api yang perlahan sehingga sotong menjadi gelap.

Rendam pulut selama 30 minit bersama santan dan garam. Cara Penyediaan Resepi Ketupat Sotong Kelantan Terengganu. 3 ulas bawang merah hiris.

8 ekor sotong saiz sederhana terpulang anda kuantitinya 1 pot beras pulut cuci dan rendam 1 jam tos kes MaDiHa nak cepat rendam dalam air panas 5 minit 1 biji kelapa ambil asingkan santan pekat dan santan cair agak lebih 2 batang serai ketuk. Pulut yg keluar byk sgt memungkinkan melekat kat periuk dan hangit dan may be ketupat sotong kita akan berbau hangittak berapa best la kantp kalau korang guna kaserol atau non-stick punya periukmama rasa ok kot. Lekatkan kepala dengan lidi sate or pencungkil gigi.

Berikut adalah cara membuat ketupat sotong Kelantan style. Bersihkan sotong buangkan hitam toskan sotong tersebut. Jangan terlalu banyak isikan separuh sahaja nanti pulut akan mengembang apabila masak.

7 ekor sotong buang kulit hitam dan tulang. 1 cawan beras pulut di cuci bersih dan toskan. Pulut tu tu akan keluar dr perut sotong.

Rendam beras pulut selama 2 jam dengan santan dan sedikit garam. Jom kita tengok bahan untuk buat ketupat ni. Jangan penuh ya.

Kali ini RASA ingin kongsikan resipi ketupat sotong versi Kelantan yang dibuat oleh pengguna facebook dengan akaun Zurila Ghani. Mula-mula bersihkan sotong boleh kalau nak buang lapisan merah pada kulit sotong. CARA-CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG.

Cuci bersih dan asingkan kepalanya. Sotong kita akan pecah atau terkoyak. Tapi ketupat sotong tak perlu tunggu raya tunggu harga sotong murah baru boleh buat.

Kemudian rendam dalam 12 cawan santan cair dengan secubit garam dan sehelai daun pandan yang disiat.


Dari Dapur Kak Yah Ketupat Sotong Makanan Resep Masakan Malaysia Resep Masakan Asia


Resepi Viral Resipi Ketupat Sotong Kelate Rileklah Com Malaysian Cuisine Malaysian Food Food


Resepi Ketupat Sotong Masak Padang Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Kari Makanan Resep


Bahan Ketupat Sotong Berhalba Yang Mudah Aneka Resepi Enak Recipe Resep Resep Masakan Makanan

No comments for "Cara Nak Buat Ketupat Sotong Kelantan"